Atenció al públic:

08:00 - 18:30

Gran de Gràcia, 236

08012 Barcelona

93 218 82 69

vedrunagracia@vedruna.cat

Està formats ens fa forts davant els possibles abusos

L’escola Vedruna, amb la col·laboració de la Fundació  VICKI BERNADET, organitza activitats formatives per a tota la comunitat educativa i també per als exalumnes per poder donar resposta a la situació que hem viscut molt d’aprop i d’aquesta manera, enfortir-nos com a docents, família, infants i joves davant els possibles riscos d’abusos.

La Fundació Vicki Bernadet treballa des de fa molts anys  en l’atenció integral, prevenció i sensibilització dels abusos sexuals a menors comesos en l’àmbit familiar i de l’entorn de confiança dels menors.

Aquestes accions s’adrecen a les famílies, als alumnes i a l’equip educatiu de l’escola i volem que a partir d’ara formin part de les activitats ordinàries de cada curs.

PER A LES FAMÍLIES i EXALUMNES

S’organitzen unes xerrades-tallers en grups de 30 persones aproximadament.

“La prevenció de relacions abusives.”

Partint de la màxima “no es pot prevenir allò que no coneixem”, el taller ofereix eines per a la prevenció i detecció de l’abús sexual a les persones que més a prop estan dels infants i adolescents: els seus pares, mares, avis, àvies i/o tutors legals.

Aquesta temàtica s’encara amb naturalitat, sense carregar de culpabilitat a les persones que es troben en aquestes situacions i que no saben realment què els està passant. Només amb la formació i la informació veraç es poden prevenir situacions abusives i és possible ajudar a les persones que les viuen i al seu entorn.

Després del sondeig  per poder organitzar les xerrades/tallers tenim 166 famílies apuntades, amb un total 240 persones.

PER ALS ALUMNES

Durant aquest curs, a partir de 5è de Primària, es faran unes sessions a l’aula (una per cada classe). Els formadors de la Fundació Vicki Bernadet vindran a fer aquestes activitats. Els tutors i tutores de cada grup també hi seran presents  ja que després l’activitat pot  tenir continuïtat a les tutories del grup-classe.

5è i 6è: “Acabem la història?”

Els nens i nenes de cicle superior de primària es troben en un moment important del seu desenvolupament, en el que comencen a establir els propis límits i els dels altres. Aquesta activitat  genera un espai de reflexió amb els nens i nenes per parlar i entendre les circumstàncies que es poden produir en una situació en què es vulneren aquests límits, per poder introduir de manera senzilla eines d’autoprotecció i detecció de possibles situacions abusives.

1r i 2n ESO: “Taller de ciber-assatjament”

Internet ha esdevingut una de les eines de comunicació i socialització més important pels adolescents. Les funcionalitats de les xarxes socials (intercanvi de missatges, fotografies, videos…) són altament atractives pels joves i formen part de la seva vida pública i íntima.

Els i les joves sovint no tenen suficients espais per reflexionar sobre els possibles riscos associats ni les eines per prevenir-los. Fugint de l’alarmisme, l’activitat dóna a conèixer les diverses formes de victimització online, convida a la reflexió sobre els factors de risc d’internet i proveeix als participants d’elements de prevenció davant possibles situacions abusives en les xarxes socials.

3r, 4t ESO 1r i 2n BATX: “Parlant prevenim l’abús”.

L’adolescència és una etapa cabdal on els nois i noies dibuixen els propis límits i els dels altres.

Basant-nos en el treball de casos, abordem tots els temes que pemetin la discussió i el debat reflexiu, per arribar a tenir la informació suficient i les eines personals per demanar ajuda i saber escoltar i ajudar als altres.

A partir dels curs vinent, aquestes activitats es programaran a 3r i 5è de primària, 1r i 3r d’ESO, i 1r de BATX.

L’activitat per 3r de primària no es pot fer aquest curs ja que no tenen disponibilitat de personal per fer-la (és una mini representació teatral que rep el nom de “Les cortines d’aire”, i és un conte per prevenir.

Aquesta activitat vol apropar als nens i nenes la problemàtica de l’abús sexual infantil d’una manera lúdica i adequada a la seva edat i maduresa. L’activitat consta de dues fases: la representació teatralitzada del conte “Les cortines d’aire” i el col·loqui posterior sobre els elements claus per a l’autoprotecció. Proposarem que el curs vinent (a començament de curs)  també es pugui fer a 4t de primària..

 PER ALS DOCENTS

Formació per a l’equip educatiu per proveir-nos de coneixements i competències per detectar possibles situacions abusives i saber com intervenir en cas de detecció o revelació.

La durada d’aquest curs és de 20 hores i els seus continguts són:

  1. Conceptualització de l’abús sexual infantil i el maltractament infantil.
  2. Detecció i identificació de l’abús sexual infantil.
  3. Revelació de l’abús sexual infantil.
  4. Actuació davant de l’abús sexual infantil.
  5. Prevenció de l’abús sexual infantil.

També farem extensiva aquesta formació als diferents equips de monitoratge que treballen a l’escola: Monitors de menjador, de Món Jove i entrenadors de Bàsquet.

Des de l’escola volem agrair totes les mostres de suport rebudes, així com tots els suggeriments que ens han ajudat a millorar la gestió dels esdeveniments. Reiterem la voluntat de col·laborar amb totes les institucions i d’estar a la disposició de tots els alumnes i de les famílies.

 

Comments are closed.

Demana informació

Si vols rebre informació, nosaltres ens posem en contacte amb tu i t’assessorem en el que necessitis.

Segueix-nos a

CreaEscola Quality Certificate for Education Website