L’escola Vedruna, amb la col·laboració de la Fundació VICKI BERNADET, organitza activitats formatives per a tota la comunitat educativa i també per als exalumnes per poder donar resposta a la situació que hem viscut molt d’aprop i d’aquesta manera, enfortir-nos com a docents, família, infants i joves davant els possibles riscos d’abusos.
La Fundació Vicki Bernadet treballa des de fa molts anys en l’atenció integral, prevenció i sensibilització dels abusos sexuals a menors comesos en l’àmbit familiar i de l’entorn de confiança dels menors.
Aquestes accions s’adrecen a les famílies, als alumnes i a l’equip educatiu de l’escola i volem que a partir d’ara formin part de les activitats ordinàries de cada curs.
PER A LES FAMÍLIES i EXALUMNES
S’organitzen unes xerrades-tallers en grups de 30 persones aproximadament.
“La prevenció de relacions abusives.”
Partint de la màxima “no es pot prevenir allò que no coneixem”, el taller ofereix eines per a la prevenció i detecció de l’abús sexual a les persones que més a prop estan dels infants i adolescents: els seus pares, mares, avis, àvies i/o tutors legals.
Aquesta temàtica s’encara amb naturalitat, sense carregar de culpabilitat a les persones que es troben en aquestes situacions i que no saben realment què els està passant. Només amb la formació i la informació veraç es poden prevenir situacions abusives i és possible ajudar a les persones que les viuen i al seu entorn.
Després del sondeig per poder organitzar les xerrades/tallers tenim 166 famílies apuntades, amb un total 240 persones.
PER ALS ALUMNES
Durant aquest curs, a partir de 5è de Primària, es faran unes sessions a l’aula (una per cada classe). Els formadors de la Fundació Vicki Bernadet vindran a fer aquestes activitats. Els tutors i tutores de cada grup també hi seran presents ja que després l’activitat pot tenir continuïtat a les tutories del grup-classe.
5è i 6è: “Acabem la història?”
Els nens i nenes de cicle superior de primària es troben en un moment important del seu desenvolupament, en el que comencen a establir els propis límits i els dels altres. Aquesta activitat genera un espai de reflexió amb els nens i nenes per parlar i entendre les circumstàncies que es poden produir en una situació en què es vulneren aquests límits, per poder introduir de manera senzilla eines d’autoprotecció i detecció de possibles situacions abusives.
1r i 2n ESO: “Taller de ciber-assatjament”
Internet ha esdevingut una de les eines de comunicació i socialització més important pels adolescents. Les funcionalitats de les xarxes socials (intercanvi de missatges, fotografies, videos…) són altament atractives pels joves i formen part de la seva vida pública i íntima.
Els i les joves sovint no tenen suficients espais per reflexionar sobre els possibles riscos associats ni les eines per prevenir-los. Fugint de l’alarmisme, l’activitat dóna a conèixer les diverses formes de victimització online, convida a la reflexió sobre els factors de risc d’internet i proveeix als participants d’elements de prevenció davant possibles situacions abusives en les xarxes socials.
3r, 4t ESO 1r i 2n BATX: “Parlant prevenim l’abús”.
L’adolescència és una etapa cabdal on els nois i noies dibuixen els propis límits i els dels altres.
Basant-nos en el treball de casos, abordem tots els temes que pemetin la discussió i el debat reflexiu, per arribar a tenir la informació suficient i les eines personals per demanar ajuda i saber escoltar i ajudar als altres.
A partir dels curs vinent, aquestes activitats es programaran a 3r i 5è de primària, 1r i 3r d’ESO, i 1r de BATX.
L’activitat per 3r de primària no es pot fer aquest curs ja que no tenen disponibilitat de personal per fer-la (és una mini representació teatral que rep el nom de “Les cortines d’aire”, i és un conte per prevenir.
Aquesta activitat vol apropar als nens i nenes la problemàtica de l’abús sexual infantil d’una manera lúdica i adequada a la seva edat i maduresa. L’activitat consta de dues fases: la representació teatralitzada del conte “Les cortines d’aire” i el col·loqui posterior sobre els elements claus per a l’autoprotecció. Proposarem que el curs vinent (a començament de curs) també es pugui fer a 4t de primària..
PER ALS DOCENTS
Formació per a l’equip educatiu per proveir-nos de coneixements i competències per detectar possibles situacions abusives i saber com intervenir en cas de detecció o revelació.
La durada d’aquest curs és de 20 hores i els seus continguts són:
- Conceptualització de l’abús sexual infantil i el maltractament infantil.
- Detecció i identificació de l’abús sexual infantil.
- Revelació de l’abús sexual infantil.
- Actuació davant de l’abús sexual infantil.
- Prevenció de l’abús sexual infantil.
També farem extensiva aquesta formació als diferents equips de monitoratge que treballen a l’escola: Monitors de menjador, de Món Jove i entrenadors de Bàsquet.
Des de l’escola volem agrair totes les mostres de suport rebudes, així com tots els suggeriments que ens han ajudat a millorar la gestió dels esdeveniments. Reiterem la voluntat de col·laborar amb totes les institucions i d’estar a la disposició de tots els alumnes i de les famílies.